Grand Prix Bahrain: Coronavirus mengharamkan peminat yang menghadiri perlumbaan Formula 1

No fans will be allowed entry to the 2020 Bahrain Grand PrixGrand Prix Bahrain: Coronavirus mengharamkan peminat yang menghadiri perlumbaan Formula 1

Grand Prix Bahrain Formula 1 akan diteruskan bulan ini tanpa penonton kerana krisis coronavirus, satu pukulan kepada negara-negara Arab Teluk yang penting sektor pelancongan.

Bahrain, yang menganjurkan pusingan kedua musim Formula Satu pada 22 Mac, melaporkan 83 kes virus, kebanyakannya dikaitkan dengan orang yang telah mengembara ke Iran.

“Mengadakan acara sukan utama, yang terbuka kepada orang ramai dan membolehkan beribu-ribu pelancong antarabangsa dan peminat tempatan berinteraksi dalam jarak dekat tidak akan menjadi perkara yang betul untuk dilakukan pada masa ini,” kata penganjur Litar Antarabangsa Bahrain.

“Untuk memastikan bahawa sukan ini, tidak juga pangkalan penyokong global, tidak dapat dipengaruhi, perlumbaan hujung minggu itu sendiri masih akan diteruskan sebagai acara televisyen.”

Konsert yang menampilkan DJ Afrojack dan Don Diablo semasa hujung perlumbaan telah dibatalkan.

Bahrain telah menangguhkan penerbangan ke beberapa destinasi atas kebimbangan mengenai virus yang cepat menyebarkannya.

Ia juga meminta orang ramai memasuki negara yang baru-baru ini melawat Itali, Korea Selatan, Mesir dan Lubnan untuk mengasingkan diri mereka selama dua minggu.

Penganjur sebelum ini menggantung jualan tiket kerana mereka menilai berapa ramai penonton yang dibenarkan menghadiri perlumbaan.

Pelancongan adalah penyumbang penting kepada ekonomi Bahrain, yang dalam beberapa tahun kebelakangan ini telah mengalami defisit dan mencari bantuan dari jiran-jiran Teluk Arab yang kaya.

Kebimbangan mengenai penyebaran coronavirus yang pesat, yang telah membunuh 145 orang dan menjangkiti 5,823 orang lain di Iran, telah membawa kepada rakit acara utama termasuk konsert yang dibatalkan di rantau Teluk.

Grand Prix Bahrain adalah salah satu daripada dua perlumbaan Formula One yang diadakan di Teluk, dengan Abu Dhabi menganjurkan perlumbaan penutup pada bulan November.

Perlumbaan pembukaan musim ini, Grand Prix Australia di Melbourne, dijadualkan diadakan pada 15 Mac.

Sumber : www.independent.co.uk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *